הערכת האצה האדומית .Porphyra sp כביופילטר לבריכות דגים

הסטודנט: אורי ארזי

מנחים: פרופ' סוון בר וד"ר ישראל אלוורו

חקלאות ימית יבשתית בבריכות ובכלובי ים מזרימה לים כמויות גבוהות של שפכים המכילים בעיקר עודפי נוטרינטים כמו תרכובות מומסות של חנקן וזרחן אנאורגניים. השפכים מסכנים את הסביבה הימית ועלולים להוביל לתמותה של אורגניזמים ימיים.

 

בעקבות הבעיות הסביבתיות הגלובליות וההשפעה הבלתי ניכרת של זיהום אנתרופוגני ישנם חוקים סביבתיים ורגולציות גם בתחום החקלאות הימית. על- כן, ישנו פיתוח מאסיבי לקידום חקלאות ימית ידידותית לסביבה. הבעיה העיקרית היא שרוב השיטות הקונבנציונאליות של טיהור ביולוגי או כימי אינן מסלקות באופן מלא את המזהמים, אלא ממירות אותן לתרכובות פחות מסוכנות. כמו כן, שיטות אלו מורכבות מבחינה טכנולוגית ולכן גם יקרות ולא תמיד עומדות בעומס הרב של שפכים. שיטה נוספת היא חקלאות ימית משולבת ברת קיימא המשלבת גידול אצות לטיהור שפכים של בריכות דגים. בדרך זו פסולת הדגים ממוחזרת ליצירת ביומסת אצות בעלת ערך כלכלי תוך כדי שיפור איכות המים.

 

אצה פוטנציאלית לשימוש בחקלאות ימית משולבת היא האצה האדומה פורפירה המכונה גם נורי. אצה זו מגודלת באופן מסחרי בעיקר עבור מזון כמו בסושי וגם עבור תעשיית התרופות והקוסמטיקה ולכן יש לה ערך כלכלי גבוה מאוד. השילוב של יצרנות ראשונית גבוהה וערך כלכלי רב מעידים על הפורפירה כאצה פוטנציאלית לשימוש בחקלאות ימית משולבת.

 

המטרה העיקרית במחקר הנוכחי היא לבדוק את יעילות קליטת הנוטרינטים של פורפירה עבור שימוש בחקלאות ימית משולבת עם בריכות דגים. ניסויי המעבדה הראו שקינטיקת קליטת אמוניה וניטרט של פורפירה זהה ומורכבת משני חלקים. החלק הראשון לינארי המייצג קליטת חנקן מהירה למילוי מאגרי חנקן פנימיים של האצה בריכוזים נמוכים של עד 240 מיקרומולר חנקן. בריכוזים גבוהים יותר מופיעה החלק השני בצורת פרבולה של קצבי קליטה נמוכים עד לרוויה הנשלטים למעשה על ידי קצב ההטמעה של חומצות האמינו לבניית תאים. נוסף לכך נמצא שפורפירה יכולה לקלוט בו זמנית אמוניה וניטרט עם נטייה גבוה יותר לקליטת אמוניה. בריכוזי חנקן גבוהים מאוד קצב הגידול, יעילות פוטוסינטטית וריכוזי חלבון ופיגמנטים של פורפירה ירדו באופן משמעותי המעיד על אפקט הרעלת חנקן.

 

תוצאות המחקר הנוכחי והשוואה עם מידע קודם, מוכיחות מעל כל ספק את הפוטנציאל הגבוה של הפורפירה לטיהור שפכים בחקלאות ימית משולבת ידידותית לסביבה. יש צורך לבצע ניסויים נוספים על מנת לבדוק מהם התנאים האופטימליים לגידול מסחרי יבשתי וכמו כן מהן ההשפעות של שפכי דגים על האיכות הביוכימית והתזונתית של פורפירה.     

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>