השפעת שינויים בשטח ובגובה מפלס ים המלח על האקלים המקומי והשלכות אפשריות של פרויקט "תעלת הימים"

הסטודנט: נאור רותם

מנחים: פרופ' פינחס אלפרט וד"ר עודד פוצ'טר

ים המלח, הנמצא בלב בקע הירדן, הנמשך במזרח מדינת ישראל כמעט לכל אורכה, מייצר סביבו מיקרו-אקלים ייחודי הנובע מנוכחות גוף מים גדול, באזור צחיח עם טופוגרפיה מגוונת וכל זה בגובה של כ- 400 מ' מתחת לפני הים. ייחודיות האקלים המקומי בחודשי הקיץ באה לידי ביטוי בשלוש תופעות אקלימיות בסקאלות שונות: בריזת הים התיכון, בריזת ים המלח ורוחות אורוגרפיות, היוצרות יחד דפוס קבוע למדי של מהלכי טמפרטורה ולחות יממתיים, וכן בריזות שונות האופייניות לכל שלב במשך היממה. תופעות גלובאליות, סינופטיות,  מזומטאורולוגיות, אורוגרפיות ומקומיות משפיעות על האקלים המקומי.  עם זאת קיימת גם השפעה בכיוון ההפוך.

 

בחלקו הראשון, סוקר המחקר את הדינאמיקה של חדירת בריזת הים התיכון אל בקע הירדן מכפר בלום ועד לחצבה בחודשי הקיץ.  זוהי הפעם הראשונה שמחקר בוחן את מהלך נשיבתה של בריזת הים התיכון באופן רציף לאורך הבקע. 

 

חלקו השני מתמקד במיקרו האקלים של ים מלח בקיץ. במאה האחרונה עבר אזור ים המלח שינויים פיסיים משמעותיים הנובעים מירידת מפלס הים: הצטמצמות שטח הים עד להיפרדות של שני אגניו והפיכתו של האגן הדרומי לבריכות אידוי מלאכותיות רדודות. חלק זה עוקב אחר תהליכים אלה ומנתח את השינויים האקלימיים שחלו בעקבותיהם הצפויים להימשך בעתיד כתוצאה מהמשך התהליכים. במידה ופרוייקט "תעלת הימים", שיזרים מים אל ים המלח מים סוף, ייצא אל הפועל, המגמות צפויות להשתנות.

 

חלקו השלישי והאחרון של המחקר מנסה לתת תחזית אקלימית לקיץ בתרחיש עתידי בו קיימת התעלה, בעזרת שימוש במודל מזומטאורולוגי.  המודל חוזה התחזקות של בריזת ים המלח והחלשות בריזת הים התיכון ובריזת היבשה.  במקביל חוזה המודל ירידה בטמפרטורות ועליה בלחות.  שינויים אלו ישפיעו בין השאר גם על קצב האידוי שנמצא במגמת עליה עד כה. על פי המודל, קצב האידוי מהים צפוי לרדת, בעוד שבבריכות שמדרום לים לא צפויה מגמה אחידה וברורה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>