תן לשים ת'ראש על דיונה

דיונות החול היו הנוף שעליו נבנו ערים רבות במישור החוף. רק באשדוד "הדיונה הגדולה " שרדה את הפיתוח והבנייה. אז איך קרה שהתבשרנו פתאום על החלטת מועצת העיר לבטל את הסמכות שהתגבשה ולבנות רובע חדש, רובע י"ד, בדיוק על חולות הדיונה הגדולה? טור דעה מאת רינה מגן.

23 נובמבר 2016

מאמר דעה זה התפרסם בעיתון כאן דרום מרשת העיר, 4.11.2016 

 

הדיונה הגדולה לא הייתה חצר המשחקים שלי. כסטודנטית ללימודי סביבה הוקסמתי ממנה . לדעתי החלטת העירייה לבנות עליה שכונת מגורים היא פזיזה וחסרת אחריות. קיימים פתרונות אחרים למצוקת הדיור.

 

לפני 16 שנה המילה "דיונה" הייתה נשמעת לי כמו סוג של יוגורט, אבל לפני 16 שנה לא גרתי באשדוד . לא גדלתי באשדוד , הדיונה לא הייתה חצר המשחקים שלי ואין לי זיכרונות מרגשים כילדה מתגלגלת בחולות. מה שכן, נצרב בזיכרוני הוא סיפור המאבק ששמעתי מבועז רענן , יו"ר הפורום לאיכות הסביבה אשדוד. סיפור המאבק הפך ממקומי לארצי , אי שם בשנות ה 90- , כפי שסיפר בועז, הוא סיפור על מאבק שהצליח, מאבק למען הדיונה, ערך טבע נדיר ומיוחד במינו.

 

דיונות החול היו הנוף שעליו נבנתה תל אביב, ראשון לציון , נתניה וערים אחרות . אבל רק באשדוד"הדיונה הגדולה " שרדה את הפיתוח והבנייה , ורק באשדוד עדיין ניתן להתגלגל מראש הדיונה בבוקר , לצפות בחיות בלילה ולחזור לרגע לעבר. במסגרת לימודי הסביבה לתואר שני יזמתי סיורים לסטודנטים באשדוד . בועז רענן הגיע לסיורים וסיפר את סיפור המאבק ועל ההצלחה . כתלמידים לסביבה הוקסמנו מהדיונה , השריד האחרון כמעט לחולות הלבנים של מרכז הארץ המהווה בית גידול לבעלי חיים רבים , וכמובן שהתרגשנו מהצלחת הפעילים הסביבתיים לשמר את הטבע הנדיר שנמצא בסמוך לאשדוד.

 

פיתוח, אבל בר קיימא

 

מאז המאבק חלפו כשני עשורים, שני עשורים שבהם מדינות חתמו על אמנת אקלים, שני עשורים שבהם ערים בעולם עושות מאמצים רבים לפתח מדיניות מקיימת ושני עשורים שבהם השתנתה גם המדיניות המוצהרת של מדינת ישראל כלפי השטחים הפתוחים. לא עוד השתלטות על הקרקע אלא שימור וטיפוח . כפי שנכתב במדריך הרשמי לתכנון שטחים פתוחים בערים : "שטחי טבע , נוף ומורשת - טבע עירוני , אלו שטחים פתוחים באזור העירוני שבהם משאבי טבע ... הראויים לשימור ולטיפוח, באופן שבו תושבי העיר יוכלו לפגוש ערכי טבע הסמוכים למקום המגורים, בנגישות קרובה ומיידית. את שטחי הטבע העירוני חשוב לאתר ולשמר" (המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים ומשרד הבינוי והשיכון, 2008).

 

גם אשדוד הצטרפה לקהילת הערים התומכות בפיתוח בר קיימא. "אשדוד תהיה מהערים המובילות בארץ באימוץ עקרונות פיתוח בר קיימא ובפיתוח איכות החיים. על מנת להטמיע עקרונות אלו, מתגבשת אסטרטגיה לשימוש מושכל ואחראי במשאבי הטבע ולשימור פיתוח איכותי של תשתיותיה ונכסיה הטבעיים של העיר" , כך נכתב באתר העירייה, ובהמשך, קווי המדיניות המובטחים לנו באתר עיריית אשדוד מדברים על "שימור הנכסים הטבעיים של העיר - דיונה, נחל לכיש, חוף הים".

 

הגלגל מתהפך

אז איך קרה שהתבשרנו פתאום על החלטת מועצת העיר לבטל את הסמכות שהתגבשה ולבנות רובע חדש, רובע י"ד, בדיוק על חולות הדיונה הגדולה? איך קרה שתוכנית שהוגשה על ידי רשות הטבע והגנים, להפיכת המקום לשמורת טבע, נידחת כלאחר יד?  

 

תוכנית רשות הטבע והגנים נועדה לשמר את האזור כשמורת טבע ולהעביר את ניהול השטח לידיה. "מצב זה יאפשר תחזוקה שוטפת של השטח , מניעת כניסה של טרקטורונים וג'יפים, ניקיון, פיקוח וכו ' על ידי רשות הטבע והגנים המתאימה לעשות זאת בצורה הטובה ביותר ולהוריד את נטל הטיפול מעיריית אשדוד כשטח ציבורי פתוח עירוני", כך כתב ד"ר איתי מירז, מתכנן סביבתי בחוות דעתו לתוכנית.

 

כמו בשנות ה- 90 , גם עכשיו הרעיון לבנות שכונה על הדיונה עולה לנוכח משבר הדיור במדינה . יש שרואים בזה "הזדמנות פז " לזנוח עקרונות ערכיים , המשאירים מעט טבע לדורות הבאים. לדעתי, החלטת מועצת העיר לבנות על הדיונה הגדולה ולא להשאיר לילדנו ונכדנו זכר מבית הגידול והטבע הנדיר הסמוך לנו , היא החלטה פזיזה וחסרת אחריות, החלטה שנגררת לפתרון בזק למשבר נקודתי, ואת השלכותיה לא ניתן יהיה לשנות לעד.

 

אז איפה יגורו הזוגות הצעירים?

עיריית אשדוד וכל העוסקים במלאכה צרכים אומץ ונחישות על מנת להמשיך בחזון הדוגל בפיתוח בר קיימא. למצוקת הבנייה יש פתרונות אחרים, פתרונות שייטיבו עם אוכלוסיות רבות, פתרונות שוויוניים יותר והוגנים יותר. השכונות הוותיקות של אשדוד סובלות מהזנחה רבת השנים ומצפיפות נמוכה , הן יכולות להכיל עליהן עוד מספר רב של יחידות דיור. במסגרת פרויקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית ניתן להפיח רוח חדשה באזורים אלו ולהוסיף יחידות דיור רבות ומגוונות . הקרבה לאזור התעשייה , מוסדות ההשכלה ואזורי קניות כבר בנמצא . התשתיות אמנם יצטרכו חידוש , אך הן כבר קיימות וגם תוכניות התחבורה החדשניות כבר יצאו לפועל.

 

אזור המשמש מבנים מגוונים חדשים, לצד ותיקים הוא אזור שבו יוכלו לרכוש דירות במגוון מחירים. אוכלוסייה מגוונת היא עוד עיקרון בעקרונות פיתוח בר קיימא. בנוסף, קיים שטח גדול ולא מפותח בצפון העיר, סמוך לאזור א', אזור זה יכול להכיל עוד מספר של יחידות דיור ללא הרס של ערך טבע ייחודי. הפתרונות קיימים, הם הגיוניים יותר, הוגנים יותר, אך נדרש חזון . בקמה מהירה של עוד שכונה , עוד תשתית , הכול חדש והכול מהר , נראית לי אולי כפתרון מהיר וקל, אבל המחיר החברתי והסביבתי שנשלם עליו יהיה יקר מאוד לנו, ולדורות הבאים.

 

טענה נוספת שכביכול מצדיקה את הפגיעה בדיונה קשורה לפתרונות התנועה ולתכנון עתידי של חיבור אשדוד והשכונות הדרומיות למערך התנועה הארצי . בניית שכונה והריסת ערך הטבע תקל על סלילת כביש דרומי ביציאה/כניסה הדרומית . הורגלנו לחשוב שפתרונות תחבורתיים חייבים לבוא על חשבון הסביבה, אולם ישנם גם פתרונות תחבורתיים נוספים אשר לא מחייבים פגיעה בלתי הפיכה בערכי טבע נדירים. במרבית מדינות העולם משתמשים מנהור לצורך שמירה על ערכי הסביבה. גם במקרה של יצירת יציאה דרומית נוספת לאשדוד. יש להעדיף יצירת מנהרה שתחלוף מתחת לדיונה מבלי לפגוע בה.

 

"הדיונה הגדולה" או "מגדלי הדיונה"?

סיפורים על מאבקים שהצליחו לשמר ערכי טבע , אך לאחר מספר שנים שבים הדחפורים לאיים עליהם , הם סיפור שבשגרה בארצנו . ההחלטות לא לבנות הן תמיד זמניות ואילו הבנייה היא סופית ועלולה להתגלות כבכייה לדורות.

פעם, לא כל כך מזמן, אשדוד הובילה במאבק ציבורי לשמירת ערך טבע נדיר. בואו לא נהרוס את ההישג הזה עכשיו . בניינים יש בכל עיר, אלפי המטיילים שבאים לאשדוד , באים בזכות הדיונה . האם ילדינו יוכלו לטייל עם ילדיהם בדיונה, ליהנות ממארג החיים הקסום ומהנוף המיוחד? האם הם יתגוררו בסביבה עירונית תוססת, מגוונת, ממש באזור שבו גרו הוריהם, במרכז ההיסטורי של העיר? או שהם יגורו עם משכנתא מוגדלת בשכונה פרברית שבטח יקראו לה
"שכונת החולות" או "מגדלי הדיונה"?

 

רינה מגן היא חוקרת קיימות עירונית בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב, פעילה חברתית, מובילה מעגל שכונות ותיקות ב"תנועת אשדודים".

 

צילומים הדיונה הגדולה וצבאים בחולות אשדוד: בועז רענן

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>