פסיכולוגיה סביבתית

תחומי מחקר – נורית כרמי – מכללת תל חי

תחומי המחקר נמצאים בתפר שבין פסיכולוגיה סביבתית, סוציולוגיה סביבתית, חינוך סביבתי, אבולוציה ושמירת טבע. מחקרי עוסקים בבחינת הגורמים המשפיעים על העמדות הסביבתיות, הרגש הסביבתי, ההתנהגות הסביבתית ועל היכולת לשנותה, מגישה כמותנית או משולבת. הנושאים בהם אני עוסקת הם:

  • היווצרות ושינוי של עמדות והתנהגויות סביבתיות.
  • הפסיכולוגיה של פרספקטיבת הזמן מאחר ורעיון הקיימות במהותו הוא המיקוד בהשלכות העתידיות של מעשינו בהווה.
  • חקר האופן שבו בני אדם תופסים את הסכנה או האיום שבבעיות סביבתיות, ואיך תפיסתם זו משפיעה על דאגתם לסביבה, עמדותיהם ומוכנותם לפעול לצמצום האיומים הסביבתיים

 

פרוייקטים מחקריים שנעשים כיום לדוגמא:

(1) חקר תחושת המקום (Sense of Place) והשפעתה על עמדות כלפי פסולת והשלכת פסולת.

מזה כמה שנים אני חוקרת את העמדות כלפי פסולת והשלכתה, במסגרות שונות. אני שמה דגש מיוחד על ההשפעה של יחסם של אנשים לסביבתם הפיזית והחברתית - על נטייתם ללכלך וזאת בקרב אוכלוסיות ומגזרים שונים בארץ.

 

(2) הגורמים המשפיעים על שיתוף נסיעות (Carpooling) בקרב סטודנטים ועובדים

בניסיון לעודד שיתוף נסיעות חשוב לזהות את החסמים הפסיכולוגים-חברתיים-כלכליים המונעים מבעלי רכבים להשאיר את רכבם בבית במצבים שבהם ישנן אלטרנטיבות להגעה לעבודה \ ללימודים. במחקר כמותני ובניתוח עלות-תועלת ניתן לזהות מה הם החסמים המשפיעים ביותר על קבלת ההחלטות ולהתאים שיטות התערבות יעילות.

 

(3) התנהגויות סביבתיות כמקרי בוחן למצב של דילמה חברתית מרובת משתתפים

מכיוון שהרבה מההתנהגויות הסביבתיות מחייבות הקרבת אינטרס פרטי לטובת אינטרס קולקטיבי, אפשר להתייחס להרבה מההחלטות ההתנהגותיות כמצבים של דילמה חברתית רבת-משתתפים (Multiple-person social dilemma). במחקרי אני עושה ניסויים התערבותיים המאפשרים לבדוק בצורה תקפה את ההשפעה של גורמים פסיכולוגים וחברתיים שונים על התנהגויות סביבתיות בפועל.

 

(4) חקר תפיסת החומרה של האיום הטמון בשינוי האקלים על רקע קיומם של איומים אחרים

למרות שאין ויכוח על החומרה של בעיות סביבתיות גלובליות - אנשים רבים מקלים בהן ראש ואינם עושים די כדי למגר את האיום של בעיות הסביבה. במחקרי אני בודקת למה אנשים מתייחסים לאיומים מסוימים ולא לאחרים, ומה משפיע על יצירת סדרי העדיפויות בהתייחסות לאיומים וסכנות קיומיות, סביבתיות ולא סביבתיות, מקומיות וגלובליות, במחקרים איכותניים וכמותניים משולבים.

 

כתובת להתקשרות:  nuritcar@telhai.ac.il

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>